JU: “Elev-avatarer til lærepladser i udlandet”, forår 2025
Forløbet er blevet gennemført som en første iteration i perioden marts-april 2025. Tre elever (18-29 år) fra hovedforløb #1 i anlægsgartneruddannelsen indgik i pilotforsøget.
Pilotforsøget har resulteret i erfaringer som grundlag for implementering på grundforløb GF2 i “Udlandsvalgfaget”, påtænkt til gennemførelse i efterår 2025 som iteration #2. Udlandsvalgfaget vælges typisk af de mere ressourcestærke elever, som gerne vil arbejde internationalt. Destinationerne for elevernes udlandsophold kan fx være Holland, Island eller Ungarn. Eleverne taler typisk ikke landesproget, skal kunne kommunikere på engelsk og måske tilegne sig begreber og udtryk på landesproget.
Formålet med elev-avatarer er at hjælpe eleverne med at overvinde deres barrierer over for fremmedsprog. Barriererne kan hæmme eleverne i at præsentere sig på tilfredsstillende vis med deres uddannelse, kompetencer og personlige baggrund over for læresteder i udlandet.
To faglærere har i samarbejde med skolens internationale koordinator og den IT-pædagogiske konsulent udarbejdet det samlede forløb. Inspiration stammer fra velgennemførte avatar-forløb til andre formål på Svendborg Erhvervsgymnasier (2024).
Undervisningsdesign
For at opnå et solidt erfaringsgrundlag, var 2 unge kvindelige og en mandlig elev nøje udvalgt som både velreflekterende og handlekraftige deltagere i en lille men blandet gruppe. Eleverne skulle oparbejde en måde at håndtere deres sprogbarrierer på, i forbindelse med personlige præsentationer over for udenlandske arbejdsgivere.
Det indebar følgende læringsmål:
– Den lærende kan fremstille en introduktionsvideo, der præsenterer uddannelsesbaggrund og faglige kompetencer, ved at oversætte centrale danske fagudtryk med AI-oversættelsesværktøjer og integrere teksten i en avatarpræsentation.
– Den lærende kan optage, redigere og publicere en kort avatarvideo med sin personlige præsentation ved at bruge avatarproduktionssoftware.
– Den lærende kan formulere faglige sætninger på engelsk ved at eksperimentere med AI-baserede oversættelses- og taleværktøjer, og sikre korrekt gengivelse og udtale af centrale fagspecifikke begreber.
– Den lærende kan styrke sin fremmedsprogskommunikation ved at reflektere over og evaluere egen præsentation, anvende feedback og forbedre manuskript og teknisk udtryk.
– Den lærende kan identificere karrieremuligheder inden for anlægsgartneri i udlandet og indarbejde kompetencekrav og kulturelle forventninger i sin avatarpræsentation.
Indhold og rammer
Iteration #1 af forløbet foregik som pilotforsøg og ikke i uddannelsens ordinære fag, men efter aftale i lærergruppen i frigjorte timer og i elevernes fritid. Avatarproduktionen foregik med en elev ad gangen 3 timer pr. elev i elevernes skoleperiode marts-april 2025.
I pilotforsøget startede underviserne med at introducere til formålet og teknologien.
Dernæst eksperimenterede arbejdsgruppen med tekstproduktion og diverse AI-oversættelser.
Løbende vurderinger resulterede i den endelige version af en første elev-avatar.
Produktet såvel som processen blev evalueret af både elever og underviserne.
Pilotforsøget resulterede i et undervisningsmateriale (maj 2025), bestående af
1) Manuskript til elevpræsentation på dansk
2) Teknisk vejledning
3) Pædagogiske anbefalinger
4) Etiske overvejelser og kvalitetssikring
Pædagogiske metoder
I pilotforsøget samarbejdede 3 elever om deres individuelle opgaver. Underviserne støttede ved at stille spørgsmål, forklare og hjælpe med teknologien.
Eleverne fik medindflydelse på at udarbejde et fremtidigt undervisningsdesign for introduktion til og brug af avatarer. Efter pilotforsøget konkluderede underviserne på, at der skal tages højde for elevernes individuelle præferencer. Heri indgår bl.a. de indledende videooptagelser og ønske om individuelle optagelser eller understøttet af kammerater.
Evaluering
En ekstern observatør deltog i 2 lektioner d. 19. marts 25. Evalueringerne er foregået via en online survey og videooptagelse af elevernes refleksioner under og umiddelbart efter pilotforløbet. Desuden har underviserne bidraget med deres betragtninger.
Nogle elev- og undervisercitater såvel som enkelte observationer er tilføjet i denne beskrivelse.

En arbejdsgruppe, bestående af 3 elever, en faglærer og den it-pædagogiske koordinator, arbejdede ligestillet og parallelt med:
– elevernes samskabelse af en skriftlig elevprofil, vurdering af forskellige AI-genererede oversættelser til tysk, samt medindflydelse på beslutninger
– it-koordinatorens tekniske produktion af elevernes faglige indhold
– faglærerens noter af elevernes læringsproces og egne pædagogiske overvejelser mhp. planlægning af iteration #2

Eleverne modtager det her meget forskelligt, og de skal alle være tilpas i det. Men der er motivation hos dem alle sammen, og eleverne kom frem med nogle rigtig gode idéer.
Faglærer, Jordbrugets UddannelsesCenter Aarhus
Digital produktion
I pilotforsøget valgte teamet, at den tekniske del med den digitale produktion skulle ligge hos den IT-pædagogiske koordinator. Produktionen bestod af følgende trin og teknologivalg:
1) Videooptagelse af eleven (udstyr, software – Boncho?) og upload af video til HeyGen
2) Oversættelse af elevens skriftlige præsentation til fremmedsproget v.hj.a. ChatGPT
3) Klargøring af HeyGen med oprettelse af profil, justering af indstillinger og upload af tekst
4) AI-generering af avatar i HeyGen og publicering
HeyGen var valgt, da programmet på daværende tidspunkt var eneste AI-platform, der kunne generere autentiske menneskelige avatarer på en brugervenlig måde.
Eleverne i pilotforsøget fik forklaringer og indsigt i alle trin. Den trinvise didaktiske fremgangsmåde og den modne elevgruppe var bevidst valgt. Tærsklen for at deltage skulle i første omgang være så lav som muligt, og eleverne skulle kunne føle sig trygge. Derudover er den avancerede teknologi stadig noget umoden. Derfor er kompleksiteten stadig relativ høj, og uforudsigelige fejl kan optræde. På sigt skal eleverne selv kunne foretage hele produktionen.
Pilotforsøget foregik som et eksperiment, hvor forskellige tilgange blev afprøvet. Beslutninger blev truffet undervejs, baseret på arbejdsgruppens løbende erkendelser og konklusioner. Erkendelserne har resulteret i en struktureret fremgangsmåde, med skabeloner og instruktioner til fremtidig brug.

HeyGen benytter en videooptagelse af personens mimik og stemmeføring som grundlag for avatardannelsen.
Videoen optages jf. programmets instruktioner: a) stilbillede med lette hovedbevægelser á 2 min. og b) en elevpræsentation af et valgfrit emne.
I den teknologiske proces skal desuden tages højde for licensudgifter, såvel som bearbejdningstider og indstillinger i HeyGen.
Digital dannelse
I både undervisernes forberedelse og selve forløbet sammen med eleverne indgik flere kritiske refleksioner.
For det første er datahåndteringen hos den kinesisk ejede udbyder HeyGen til en vis grad stadig uafklaret og dermed usikker. Dermed er der stor opmærksomhed på at informere eleverne tilstrækkeligt og at indhente deres forudgående tilladelse, hvis de ønsker at benytte teknologierne.
For det andet skal tages højde for, hvilken modtagelse “kunstige elever” vil få hos modtagerne, i dette forløb altså mestre i udlandet. Det skal sikres, at elev-avatarer ikke fører til afstandstagen, mistænksomhed eller forvirring hos mestrene.
For det tredje skal overvejes, hvor vidt elev-avatarerne skal blive frit tilgængelige.
Forløbet har i høj grad individuel relevans, idet der arbejdes med personlige præsentationer og personlige avatarer. Denne relevans kan dog deles med hinanden, når eleverne støtter og inspirerer hinanden undervejs.
Eleverne diskuterede derudover ligheder og forskelle mellem deres personlighed og deres kunstige identitet.
I pilotforsøget havde udvekslingen og samskabelsen i den lille elevgruppe positiv effekt på kvaliteten af det fælles produkt, såvel som på refleksioner, idéudvikling og videre planlægning. Trods det, at eleverne ikke kendte hinanden på forhånd, indgik de i et velfungerende praksisfællesskab med klar rollefordeling for at udforske og anvende en helt ny teknologi.
Afslutningsvis satte eleverne deres oplevelser i større perspektiv, både ift. deres eget liv, deres uddannelse og branchen. Eleverne udpegede forbehold, muligheder og anbefalinger.
Vi kunne bruge det her meget mere her i undervisningen af elever med et fremmedsprog. Det er ikke så svært med engelsk, men at forstå fagord - der kan det her hjælpe.
Anlægsgartnerelev, Jordbrugets UddannelsesCenter Aarhus

Eleverne reflekterede også over relevans af AI i deres branche.
Sådan et firma som mit, det er et moderne firma. Der er de meget nysgerrige efter, hvad det her nye kan. Og i fremtiden vil det komme mere og mere ind.
Anlægsgartnerelev, Jordbrugets UddannelsesCenter Aarhus
Kunstig intelligens i vores fag ligger måske endnu lidt i fremtiden. Nogle kan også være lidt skeptiske for, hvad det kan og måske kan misbruges til.
Anlægsgartnerelev, Jordbrugets UddannelsesCenter Aarhus
Hos min mester er der et menneskesyn, hvor de nok vil møde eleven personligt.
Anlægsgartnerelev, Jordbrugets UddannelsesCenter Aarhus
Omverden
Teknologierne assisterer eleverne i at formidle professionelt om sig selv. For at kunne prompte målrettet, skal eleverne sætte sig ind i målgruppen for avatarerne – mestre og uddannelsesansvarlige i udenlandske virksomheder. Sammenlagt understøtter forløbet dermed eleverne i deres karrierefokus og karrierelæring.
Forløbet har et stærkt fokus på omverden og heriblandt også på teknologiens mulige merværdi for virksomheder.
Man kunne også bruge det i vores virksomheder. Fx lave sikkerhedsvideoer til medarbejdere med udenlandsk baggrund på deres sprog.
Anlægsgartnerelev, Jordbrugets UddannelsesCenter Aarhus
I pilotforsøget drøftede lærerne og eleverne, hvordan AI-avatarer ville blive modtaget af branchens egne virksomheder i Danmark. Gartnerfaget er i høj grad et manuelt håndværk, understøttet af værktøj og maskiner. Men også her vil digitale teknologier med stor sandsynlighed spille en større rolle i fremtiden. Derfor er det væsentligt, at virksomheder kan møde og forholde sig til digital innovation i branchen – bl.a. gennem eleverne.
Eleverne udpegede også andre internationale perspektiver i deres uddannelse.
Vi har samarbejde med andre uddannelser i udlandet, fx ingeniørstuderende i Baskerlandet. Det at kommunikere vores fag, er svært, med alle de fagord. Bare tag´ ordet "stiklinger"! Vi kunne bruge det her til at oversætte og forberede samarbejdet.
Anlægsgartnerelev, Jordbrugets UddannelsesCenter Aarhus
En AI-genereret vejleder
Skolen har ambitionen om at kunne vejlede potentielle fremtidige elever hvor som helst og når som helst.
Som et yderligere perspektiv af avatar-forløbet, vil skolens IT-pædagogiske koordinator udvikle en interaktiv avatar. Unge besøgende på uddannelsesmesser skal kunne opleve og få råd hos denne avatar.
Forskellige aspekter diskuteres og afprøves endnu, fx om avataren skal have en kunstig persona eller være en gengivelse af en vejleder fra skolen.
Avataren forventes at være klar til brug på EURO Skills 2025 i Herning.



