Sprog og tech workshop, 11. april 25
Denne todelte workshop gennemføres med personlig deltagelse. Første del omhandler fortsat undervisernes arbejde med EUD-elevers fremmedsprog. I anden del vil underviserne blive introduceret til Augmented Reality (AR) og selv konstruere enkelte AR-elementer.
Det langsigtede formål er, at underviserne kan anvende AR til fremme af elevernes sproglige læringsprocesser i hver deres faglige kontekst (SOSU, anlægsgartner, hhv. datatekniker).
Workshoppen gennemføres i rammerne af projektet MYRE midt og er gratis for de inviterede deltagere. Deltagerne er undervisere på projektskolerne i MYRE midt.
Program, 11. april, kl. 09.00 - 14.30
[08.30 – 09.00 Check-in og velkommen til]
09.00 – 11.30 Sprog workshop v/ udviklingskonsulent Lotte Jelsbech Knudsen og Hanne Wacher Kjærgaard, Det Nationale Center for Fremmedsprog
Flersprogdidaktik og tilegnelse af fremmedsprog: Oplæg v/ NCFF og fortsat gruppearbejde mhp. egne undervisningsforløb (læs mere forneden *Om sprogworkshoppen).
11.30 – 12.00 Frokost
12.00 – 14.30 AR-workshop v/ Anders Risager Kristensen, SDU, BA i Spiludvikling & Læringsteknologi, i samarbejde med udviklingskonsulent Kasper Christiansen, Videnscenter for Automation og Teknologi
Vi benytter programmet CoSpaces og tager højde for undervisernes forskellige teknologiske forudsætninger og behov.
Efter en fælles introduktion arbejdes der tematisk på projektets 3 faglige uddannelsesområder med fremstilling af AR-elementer. Deltagerne arbejder i grupper á 2 undervisere med såkaldte “worked examples” og fremstiller egne AR-elementer.
**Kort praktisk forberedelse er nødvendig.
14.15 – 14.30 Opsamling
**Forberedelse
Deltagerne bedes
– at medbringe egen laptop
– at installere app´en CoSpaces Edu på forhånd på deres smartphone
– at oprette en brugerprofil med en gratis prøve pro-udgave (45 dage) – spørg evt. jeres it-ansvarlige, om licenser allerede haves
Tilmelding og praktisk info
Workshoppen foregår på Mercantec i Viborg.
Invitation fremsendes via Outlook til de lokale projektgrupper på Mercantec, Jordbrugets UddannelsesCenter, SOSU STV, Syddansk Universitet og NCFF.
Tilmelding venligst senest d. 7. april 2025.

Augmented Reality (AR) tilføjer et digitalt lag oven på virkeligheden. Det digitale lag kan ses fx på en smartphone eller gennem særlige briller.
Typisk anvendes AR til at synliggøre ellers skjulte processer, fx i kroppen, eller til at tilføje ekstra information, fx om en by på et landkort eller om indholdet i en lukket æske.
Det digitale lag kan indeholde fotos og grafik, videoer, tekst, lyd, quizzer eller endda live streaming.
Brugeren forbliver i den fysiske verden, men får denne udvidet med ekstra information eller oplevelser (“mixed reality”).
AR anvendes blandt andet i spil (fx Pokémon GO), i marketing (fx Ikea, Lego, Porsche m.fl.), på museer samt til oplæring og onboarding.
Brugeren kan tilgå AR via QR-codes eller såkaldte “ankerpunkter” og særlige apps, afhængig af, hvordan AR-elementerne er blevet konstrueret.
Videnscentret for Automation og Teknologi har udgivet et AR bibliotek med 3D-modeller inden for deres fagområde (marts 2025).
*Om sprogworkshoppen
I sprogworkshoppen har vi fokus på, hvordan flersprogethedsdidaktikken kan bidrage til tilegnelsen af fremmedsprog. Flersprogethedsdidaktik handler om at bygge bro mellem elevernes første sprog, andetsprog og fremmedsprog. Det gør vi fx, når vi
1) trækker på viden fra flere sprog for at forstå en tekst, fx en fagtekst
2) når vi genkender ord, der anvendes på flere sprog, selv når disse har fået et lidt andet fonologisk eller ortografisk udtryk.
NCFF holder et inspirationsoplæg med eksempler, hvor vi knytter flersprogethedsdidaktikken til sprogtilegnelse i praksis. Vi kigger bl.a. på, hvordan vi kan arbejde med at udvikle elevernes sproglige opmærksomhed og synliggøre de sproglige ressourcer, de allerede har at trække på i tilegnelsen af det nye sprog.
Oplægget giver inspiration til, hvordan man kan trække på flersprogethedsdidaktikken løbende i undervisningen og uden planlægning.
De tre uddannelsesområder får også god mulighed for at arbejde videre i grupper med at udvikle ideer til konkrete aktiviteter til undervisningsforløbene, der kan understøtte fremmedsprogstilegnelsen.